Завршен 55. Међународни сајам "ЛОРИСТ" и Сајам екологије

07/10/2024

Градска управа за заштиту животне средине је и ове године учествовала на 55. Међународном сајму „ЛОРИСТ“ и сајму екологије који се одржао од 02. октобра до 06 октобра 2024. године у Мастер хали новосадског сајма.

Градска управа за заштиту животне средине је у сарадњи са партнерима (Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, Статуа Старчево, Еко лист -  Зелени круг“, Фондација EXIT, Невенова – ручно прављена козметика, Природно математички факултет и „Чепом до осмеха“ организовала је „Зелену сајамску стазу“ на којој су ученици на сваком од штандова кроз игру и интеракцију стекли нова знања о заштити животне средине, управљању отпадом као и о личном доприносу. Ученици новосадских школа (ОШ “Жарко Зрењанин“,  ОШ „Никола Тесла“, ОШ“Бранко Радичевић“, ОШ „Светозар Марковић“, ОШ „Васа Стајић“, ОШ „Ђура Даничић“, ОШ „Петефи Шандор“, ОШ „Иво Лола Рибар“, ОШ „Вук Караџић“, ОШ „Доситеј Обрадовић“, ОШ „Мирослав Антић“, ОШ „Коста Трифковић“, ОШ „Ђорђе Натошевић“, ОШ „Милош Црњански“ и ОШ „Соња Маринковић“) и вртића обишли су „Зелену сајамску стазу“  (преко 1000 деце)  која су на крају награђена пригодним поклонима које су обезбедили Coca – Cola, Гогић пласт, ЈКП „Тржница“ и СЕКОПАК.

На штанду Градске управе за заштиту животне средине ученици основних школа су учествовала у едукативним презентацијама и радионицама. Ове активности реализоване су у сарадњу са удружењима: Инжињери заштите животне средине, УГ „Нови Сад“, Покрет Горана Новог Сада, УГ „Мали људи велика одговорност“, УГ „Институт за развој“ и „Погон креативних идеја“.

У оквиру сајма организоване су панел дискусије: Регионална XI по реду конференција о отпаду ASWA, „REMEDIES“ за океане: АРЕНА иноваривних решења“ и „Кораци за будућност“ на којима су активно учествовале чланица Градског већа за екологију, енергетску ефикасност и заштиту животне средине Вања Петковић и помоћник начелника Јелена Моравски.

На штанду Градске управе за заштиту животне средине био је постављен нови рецикломат у сарадњи са СЕКОПАК-ом и ЈКП "Чистоћа", где су посетиоци сајма имали прилику се упознају са пројектом „Нови Сад паметно рециклира“ и да се на овај начин додатно подстакну да учествују у примарној селекцији отпада.