Пројекат „Нови Сад паметно рециклира“ и сарадња са EXIT фестивалом

28/06/2024

У циљу унапређења система примарне селекције амбалажног отпада и подизања свести грађана о значају заштите животне средине Град Нови Сад у сарадњи са СЕКОПАК доо Београд и ЈКП ''ЧИСТОЋА'' Нови Сад спроводи пројекат „Нови Сад паметно рециклира“.

Кроз овај пројекат на на иновативан начин сакупљају се рециклабилни материјали, а реч је о паметној технологији која се применјује кроз рецикломате.

Кроз овај вид унапређења система прикупљања рециклабилног отпада Град је имао идеју да привуче млађе генерације и мотивише их да стекну еколошке навике и учествују у примарној селекцији.

Имајући у виду да ЕXIT фестивал окупља младе људе из целог света, овај систем тестиран је у протеклој години поставком рецикломата на локације у оквиру овог фестивала.

Посетиоце ЕXIT фестивала су помоћу апликације сакупљали бодове за сваку убачену амбалажу, а за највредније „рециклере“ биле су обезбеђене награде.

Како је одзив посетилаца фестивала ЕXIT био одличан и ефикасно се спровео пилот пројекат, Град Нови Сад је одлучио да  рецикломате постави на 5 рецикломата на следеће локације у Новом Саду:

1. . Београдски кеј - код некадашње продавнице КЕЈ SHOP

2.  Трг слободе – код Аполо центра, ТОНС

3.   Жарка Зрењанина 2 – испред Скупштине Града Новог Сада

4.   Кинеска четврт – код Фабрике, Булевар деспота Стефана 5

5.  Штранд - код главног улаза

 

Врсте отпада односно амбалаже која може да се одложи у рецикломат је PET и алуминијумска амбалажа. Оно што овај механизам разликује од класичног вида примарне селекције где грађани амбалажни отпад одлажу у наменске контејнере је чистоћа прикупљеног материјала, јер рецикомат неће прихватити материјал који није одговарајући.

 

Како би додатно мотивисали грађане да одлажу отпад у рецикомате направљена је апликација Рецикломат, на којој се након регистрације сакупљају бодови за сваку убачену амбалажу, а на сваких месец дана се прави пресек и награђују се они са највећим бројем бодова.

 

Током прва два месеца преко апликације Рецикломат сакупљано је око 43.000 бодова (један бод = једна амбалажа), а од почетка рада апликације регистровало се око 2.000 корисника.

Сарадња са EXIT фестивалом се наставила и након завршетка пилот пројекта, па су „највредније рециклере“ у претходним месецима су могли да освоје улазнице за EXIT фестивал. Поред ових награда обезбеђене су и друге награде: ЈКП „Градско зеленило“ Нови Сад – сезонске улазнице за Штранд, СПЦ „Војводина“ Нови Сад – улазнице за базен, Градска управа за културу – карте за културне догађаје, Неопланта индустрија меса доо Нови Сад бицикл.

На предстојећем EXIT фестивалу Град Нови Сад узеће учешће заједно са компанијом СЕКОПАК и Зеленом столицом, и биће присутан да посетиоцима пружи информације о важности одвајања рециклабилног материјала и рециклажи.