Нови Сад паметно рециклира

21/06/2024

У циљу унапређења система примарне селекције амбалажног отпада и подизања свести грађана о значају заштите животне средине Град Нови Сад у сарадњи са СЕКОПАК доо Београд и ЈКП ''ЧИСТОЋА'' Нови Сад 10. априла званично је започет пројекат „Нови Сад паметно рециклира“, и то поставком 5 рецикломата на следеће локације у Новом Саду:

1. Београдски кеј - код некадашње продавнице КЕЈ SHOP;

2. Трг слободе – код Аполо центра, ТОНС;

3. Жарка Зрењанина 2 – испред Скупштине Града Новог Сада;

4. Кинеска четврт – код Фабрике, Булевар деспота Стефана 5;

5. Штранд - код главног улаза.

Врсте отпада односно амбалаже која може да се одложи у рецикломат је PET и алуминијумска амбалажа. Оно што овај механизам разликује од класичног вида примарне селекције где грађани амбалажни отпад одлажу у наменске контејнере је чистоћа прикупљеног материјала, јер рецикомат неће прихватити материјал који није одговарајући.

Кроз овај вид унапређења система прикупљања рециклабилног отпада Град је имао идеју да привуче млађе генерације и мотивише их да стекну еколошке навике и учествују у примарној селекцији. Како би додатно мотивисали грађане да одлажу отпад у рецикомате направљена је апликација Рецикломат, на којој се након регистрације сакупљају бодови за сваку убачену амбалажу, а на сваких месец дана се прави пресек и награђују се они са највећим бројем бодова.

Током прва два месеца преко апликације Рецикломат сакупљано је око 43.000 бодова. То значи да је 43.000 PET амбалаже или алминијумских конзерви издвојено кроз овај вид сакупљања отпада. 

Рециклирај и ти и буди један од добитника награда које смо вам спремили за следећи пресек, а који ће бити 15. јула у 12 часова:

  1. БИЦИКЛ – обезбеђује Неопланта индустрија меса доо Нови Сад;
  2. Сезонске карте за Штранд – обезбеђује ЈКП „Градско зеленило“ Нови Сад;
  3. Карте за базен  - обезбеђује СПЦ „Војводина“ Нови Сад;
  4. Карте за културне догађај - обезбеђује Градска управа за културу;
  5. Поклон пакет  - обезбеђује СЕКОПАК доо Београд;
  6. Поклон пакет  - обезбеђује Градска управа за заштиту животне средине...