ЕКОЛОШКОМ АКЦИЈОМ НА ПЛАЖИ „ОФИЦИРАЦ“ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

05/06/2024

Чланица Градског већа за заштиту животне средине Мира Раденовић Бојић узела је учешће у заједничкој волонтерској акцији чишћења на популарној плажи „Официрац“ којом су Град Нови Сад и компанија НИС обележили 5. јун, Светски дан заштите животне средине. Она се обратила присутнима и истакла значај партнерства са друштвено – одговорном компанијом НИС које се огледа у бројним пројектима.

- Данас смо се  окупили око  заједничке идеје са компанијом НИС и заједно са волонтерима спроводимо акцију чишћења и уређења „Официрца“ у оквиру пројекта „ Уредимо Официрац заједно“ уочи почетка летње сезоне. НИС као компанија која послује у Новом Саду је једна од најодговорнијих када је у питању област животне средине, што је показао и последњи Извештај о одрживом развоју који су објавили. Град Нови Сад са овом компанијом сарађује на различитим пројектима који су у интересу развоја Новог Сада. Заштита животне средине је свакако изузетно важна тема, а Град Нови Сад, као и претходних година и месеци, наставља са акцијама чишћења – истакла је чланица Градског већа Раденовић Бојић.

Руководилац Сектора за заштиту животне средине компаније НИС Светлана Дувњак је рекла да ова компанија поводом Свестког дана заштите животне средине традиционално одржава еколошке акције и да су оне права прилика да се заједно подсетимо да су заштита и унапређење животне средине обавеза и одговорност свих нас.

- Град Нови Сад је седиште компаније НИС и то је град са којим градимо и негујемо вишегодишње партнерске односе који се огледају у реализацији бројних пројеката како пословних, тако и друштвено – одговорних, попут данашњег. Данас јесте дан када се посвећујемо теми животне средине, али треба да знамо да сваки дан треба да буде дан када чувамо и негујемо животну средину – додала је Дувњак.

Светски дан заштите животне средине широм света обележава се сваког 5. јуна, када се организују  различите еколошке активности и кампање са циљем јачања свести о значају унапређења и заштите животне средине. Овај дан први пут обележен је 1972. године у Стокхолму, када је одржана Конференција о заштити животне средине на предлог Генералне скупштине Уједињених нација.