ГРАД НОВИ САД НАГРАЂУЈЕ БИЦИКЛИМА НАJБОЉЕ ЂАКЕ

31/05/2024

Чланица Градског већа за заштиту животне средине Мира Раденовић Бојић присуствовала је догађају у организацији Градске управе за заштиту животне средине у Културној станици „Еђшег“ у оквиру којег је најбољим ученицима новосадских основних и средњих школа, који су се највише истакли у учењу, владању и постигнутим резултатима, додељено 55 бицикала.

У циљу указивања младима на значај и неопходност избора еколошких видова транспорта, Град Нови Сад, четврту годину за редом, бициклима награђује ученике у сарадњи са друштвено-одговорним компанијама и удружењима. Ове године, компаније ДДОР осигурање, Неопланта индустрија меса доо Нови Сад, Инобачка, Енерготехника Јужна Бачка, Дунав осигурање, INTEC, Глобос осигурање, Vita Verde, Vega IT, Invicta bike донирале су бицикле за новосадске ђаке.

Мира Раденовић Бојић је честитала ученицима на успеху који су постигли у досадашњем школовању, истакавши да су они разлог због којег се Нови Сад назива Српском Атином.

- Град Нови Сад је први Град у Србији који је покренуо акцију доделе бицикала најбољим ученицима основних и средњих школа и први је увео субвенције за куповину бицикала и тиме је постао пример добре праксе за друге локалне самоуправе у Србији. У протекле три године најбољим ученицима основних и средњих школа додељено је 170 бицикала, док је подршку  у износу од 12 хиљада динара за куповину бицикала у претходне три године добило чак око пет и по хиљада наших суграђана. Само ове године, субвенцију је добило око 1460 Новосађана. Такође, Нови  Сад је по броју бициклиста у последњих десет година нарастао за 300 посто, тако да данас имамо једну популацију Новосађана који су пре свега свесни значаја коришћења  алтернативног вида превоза који не загађује животну средину. Са око 43 000 активних бициклиста и 140 km бицклистичких саобраћајница Нови Сад постаје прави зелени, бициклистички град. Поносни смо на то колико Новосађана води рачуна о свом здрављу, о животној средини, а пре свега о својим потомцима, односно о младом нараштају, јер је и пуно родитеља који су учествовали у субвеницијама купило бицикле за своје најмлађе. Браво за Новосађане, браво за Нови Сад, а посебно једно велико браво и све честитке нашим најбољим ђацима – изјавила је Мира Раденовић Бојић.

Пратећи светске трендове, Нови Сад посебну  пажњу посвећује унапређењу бициклистичког саобраћаја и инфраструктуре и настоји да искористи потенцијал равничарског терена градских улица и булевара који су погодни за бављење бициклизмом, као и да промовише принципе одрживе мобилности.