Обележен Међународни дан планете Земље

23/04/2024

У оквиру Дана планете Земље, 22. априла, Град Нови Сад је на три локације представио различите теме из области заштите животне средине којим се бави Градска управа за заштиту животне средине

Чланица Градског већа за заштиту животне средине Мира Раденовић Бојић присуствовала је програму обележавања 22. априла, Дана планете Земље у оквиру којег су представљене активности у области унапређења енергетске ефикасности објеката и уштеди енергије. Грађани су на платоу СПЕНС-а имали прилику да се на једном месту упознају са мерама за повећање енергетске ефикасности објеката које Град реализује, са извођачима радова, начином конкурисања за бесповратна средства, али и са иновацијама у овој области, попут предности куповине електричних аутомобила.

Овим поводом Мира Раденовић Бојић је истакла да је Град, уз подршку Министарства рударства и енергетике, у току последње три године издвојио средства од готово 130 милиона динара за пружање новчане подршке грађанима у спровођењу мера енергетске санације.

- Подршку за реализацију мера енергетске санације добило је до сада око 830 грађана. Најпопуларнија мера за повећање енергетске ефикасности међу Новосађанима је замена столарије. Оно што желим да најавим је да се у току лета очекује расписивање Јавног позива за пружање новчане подршке грађанима за спровођење мера енергетске санације. Захваљујући активностима и мерама које за резултат имају подизање нивоа свести о енергетској ефикасности, која је кључна за смањење трошкова, заштиту животне средине и побољшање квалитета живота, Град Нови Сад наставља да спроводи акције у циљу обезбеђења услова за одрживију будућност за све нас – закључила је чланица Градског већа.

Градска управа за заштиту животне средине организовала је едукативне и забавне радионице „Енергетски скочко“ за децу новосадских основних школа, а сви заинтересовани грађани су имали прилику да учествују у наградној игри и освоје вредне награде које су обезбедили Градска управа за заштиту животне средине, Агенција за енергетику Града Новог Сада и компаније које су подржале овај догађај.

ДОБИТНИЦИ НАГРАДА ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

٭٭٭

У оквиру програма обележавања Дана планете Земље на Тргу слободе организовано је више едукативних и забавних радионица – Квиз - игрица „#ЈАРЕЦИКЛИРАМ“; позната игра X/O са амбалажом за рециклирање (ПЕТ флаше и лименке); Едукативни кутак за децу, квиз знања за посетиоце ове промоције и друго, а за најбоље су обезбеђене награде.

- Од нарочитог значаја за правилно управљање отпадом је информисаност становништва о значају рециклаже и поступку раздвајања рециклабилног отпада. Кроз реализацију пројекта примарне сепарације отпада у Новом Саду постављено је укупно 86 пари подземних контејнера за ''суву'' и ''влажну'' фракцију отпада. Такође, уз подршку компаније „СЕКОПАК“ у претходне две године, у Новом Саду постављено је 377 посуда (звона) за сакупљање стаклене амбалаже и на тај начин је сакупљено око 300 t стаклене амбалаже. Истовремено, постављањем рецикломата за сакупљање ПЕТ амбалаже и алуминијумских лименки у оквиру пројекта „Нови Сад паметно рециклира“ поред доприноса унапређењу система управљања отпадом на територији Града Новог Сада, очекујемо да ће се код грађана развијати свест о значају рециклаже и правилног поступања са отпадом. Оно што желим да нагласим је да ће се активности на стварању услова за одвојено сакупљање стаклене и ПЕТ амбалаже наставити до потпуне покривености целе територије Града - рекла је Раденовић Бојић.

Директорка компаније „СЕКОПАК“ Виолета Белановић истакла је да је ова компанија посвећена очувању животне средине и да је поводом Дана планете Земље данас у Новом Саду како би најмлађим Новосађанима одржала радионицу о значају рециклаже и уједно се захвалила грађанима Новог Сада што користе инфраструктуру за примарну селекцију.

ДОБИТНИЦИ НАГРАДА - РЕЦИКЛАЖА 

٭٭٭

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић присуствовао је програму посвећеном Дану планете Земље,  на платоу испред Т.Ц. Променада у оквиру кога је  представљено шта све Град ради у области заштите ваздуха на својој територији, подстицајне мере у виду субвенција Града за куповину бицикла и одржана је обука најмлађих суграђана из Основних школа „Жарко Зрењанин“ и „Бранко Радичевић“ о томе како безбедно управљати бициклом.

- Моја порука данас јесте да се сви подсетимо једне велике истине, а то је да ову планету нисмо наследили од наших очева, већ смо је позајмили од наше деце и треба да је чувамо као своју једину кућу. Веома је важно да будемо одговорни према нашој планети, да учимо децу да је чувају, јер наши здравље и живот зависе од стања наше животне средине. Зато, чувајмо Земљу, да бисмо сачували себе, јер се здравље човека и планете не могу одвојити. Све похвале упућујем организаторима из Градске управе за заштиту животне средине и захваљујем учесницима данашњих активности на свим локацијама у граду. Посебно хвала овде присутним представницима Новосадске бициклистичке иницијативе, Удружењу „Tour de Fruška", Радној групи Зелена столица, Градској управи за саобраћај, Агенцији за безбедност саобраћаја, Олимпијском комитету Србије и његовом председнику Божидару Маљковићу, ДДОР-у, ЕКО Сербиа и другима. У погледу заштите ваздуха, ми смо 2021. године, као први град у Србији, покренули акцију подршке грађанима за куповину бицикла као еколошки пожељног превозног средства. Кроз ову акцију је, у протекле три године, подржана куповина око 5 000 бицикала. У наредних месец дана грађани могу да очекују да ће бити расписан Јавни позив за грађане за добијање субвенције за куповину новог бицикла. За бољи квалитет ваздуха боримо се и озелењавањем. У периоду од 2012. до 2023. године поред уређења травњака и редовне неге зеленила, на територији Града засађено је око 45 000 стабала – рекао је Милан Ђурић.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић истакао је да је кампања „Гледај да те виде, вози се бициклом“ покренута са циљем да се промовише безбедно учествовање бициклиста у саобраћају.

- За нас је битно да промовишемо безбедну употребу бицикла и да овде у Новом Саду, где се бициклизам веома негује, спроводимо ову кампању кроз едукације првенствено најмлађих. Употреба бицикла, као превозног средства у саобраћају, веома је значајна и за заштиту животне средине, те смо зато овде данас заједно окупљени поводом Дана планете Земље - рекао је Стаматовић.

ДОБИТНИЦИ НАГРАДА - БИЦИКЛИ