Међународни дан планете Земље

19/04/2024

Сваке године, 22. априла, обележава се Међународни дан планете Земље како би се скренула пажња на значај очувања природе и спречавања негативних последица људских активности на животну средину.

Дан планете Земље је први пут установљен 22. априла 1970. године, како би се нагласила потреба за очувањем природних ресурса Планете. Данас овај дан обележава 190 земаља широм света са циљем да се ојача свест свих генерација према животној средини и заштити природе.

Поводом обележавања Дана планете Земље, 22. априла, Градска управа за заштиту животне средине ће на три локације представити различите теме из области заштите животне средине као и резултате које смо постигли у оквиру ових активности.

Активности које ће бити представљене су :

Тема: РЕЦИКЛАЖА

Време: Од 11-15 часова

Локација: Трг слободе, Нови Сад

У оквиру овог догађаја представиће се шта све Град ради у области управљања отпадом, рециклажом амбалажног материјала али и рециклажом у опште.

- рециклажа амбалажног отпада представљање резултата од сакупљања стаклене, пет амбалаже али и представљање нових пројеката. Грађани посетиоци ће имати прилике да чују више а активностима и бенефитима рециклаже али и да учествују у наградној игри.

Тема: ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ

Време: Од 12-16 часова

Локација: Плато Спенса, Нови Сад

У оквиру овог догађаја представиће се шта све Град ради у области повећања енергетске ефикасности објеката и уштеди енергије.

- замена столарије, замена котлова за грејање, соларни панели ( производња струје, производња топлотне енергије), представљање почетка рада новог “Енергетског инфо центра“ – бенефити за грађане.

Грађани ће на једном месту ( у виду малог сајма на отвореном) имати прилику да се на лицу места упознају са могућностима које им Град нуди у смислу мера за повећање енергетске ефикасности њихових објеката, такође упознаће се са извођачима радова као и са концептом и начином пријаве на конкурсе за бесповратна средства, са иновацијама у овој области са видео приказом. Биће органозована наградна игра за грађане.

 

Тема: ЗАШТИТА ВАЗДУХА - БИЦИКЛИ

Време: Од 13-17 часова

Локација: Плато испред тржног центра Променада, Нови Сад

У оквиру овог догађаја представиће се шта све Град ради у области заштите ваздуха на својој територији, промоција мере субвенција града за куповину новог бицикла, обука најмлађих суграђана како управљати безбедно бициклом.

- представиће се теме заштита ваздуха, зашто је бицикл најбоље превозно средство у граду али у природи, како безбедно да возимо бицикл у саобраћају, које могућности Нови Сад нуди грађанима који возе бицикл, зашто је Нови Сад први и најупорнији град у давању новчане помоћи за куповину новог бицикла у Србији. Све ове теме биће обрађене на штандовима организатора и учесника уз различите видове интеракције са грађанима, за најмлађе учеснике ће бити организована обука правилне вожње бицикла у граду као и наградна игра за посетиоце.

Позивамо све грађане да посете сва три догађаја и освоје вредне награде!

Агенда обележавања можете погледати овде.