ЈАВНИ КОНКУРС за доделу средстава за суфинансирање програма и пројеката у циљу подизања свести грађана о значају зеленила и едукацији грађана о садњи дрвећа и правилном одржавању зеленила на територији Града Новог Сада за 2024. годину

08/04/2024

На основу члана 7. Правилника о суфинансирању програма и пројеката из области заштите животне средине („Службени лист Града Новог Сада“, број 45/14) и Закључка Градоначелника Града Новог Сада број: 501-2/2024-26-II од 01.04.2024. године, Градска управа за заштиту животне средине

расписује

ЈАВНИ КОНКУРС

за доделу средстава за суфинансирање програма и пројеката у циљу подизања свести грађана о значају зеленила и едукацији грађана о садњи дрвећа и правилном одржавању зеленила на територији Града Новог Сада за 2024. годину

 

I           Предмет Конкурса је подршка невладиним организацијама у реализацији програма/пројеката подизања свести грађана о значају зеленила, нарочито у урбаним срединама, као и у реализацији пројеката едукације грађана о садњи дрвећа и правилном одржавању зеленила а у складу са Правилником о суфинансирању програма и пројеката из области заштите животне средине („Службени лист Града Новог Сада“, број 45/14).

Укупна средства обезбеђена за спровођење овог Јавног конкурса у буџету Града Новог Сада – Градска управа за заштиту животне средине износе 10.000.000,00 динара, и то:

- 5.000.000,00 динара за програме и пројекте који имају за циљ подизање свести грађана о значају зеленила, нарочито у урбаним срединама, подразумевају израду видео спотова, филмова кратке форме, подкаста, ТВ емисија и других мултимедијалних садржаја, као и коришћење друштвених мрежа;

- 5.000.000,00 динара за програме/пројекте који имају за циљ едукацију грађана о садњи дрвећа и правилном одржавању зеленила, уз учешће грађана у садњи садница дрвећа,  које обезбеђује удружење.

 

II          Право учешћа на Јавном конкурсу имају сва удружења дефинисана сагласно Закону о удружењима („Службени гласник Републике Србије“, бр. 51/09, 99/11 и 44/18-др. закони) која имају седиште на територији Града Новог Сада и која, сагласно одредбама свог оснивачког акта, обављају активности у области заштите животне средине (у даљем тексту: удружења).

Највиши износ средстава који се може доделити по Јавном конкурсу за појединачни програм/пројекат износи 1.000.000,00 динара.

Средства која се потражују по основу овог јавног конкурса не могу прелазити 90% од укупно потребних средстава.

Удружење на Јавном конкурсу може да конкурише за недостајући део средстава за реализацију програма и пројеката уз обавезно достављање оверене и потписане изјаве о висини учешћа сопствених средстава, односно висини учешћа других субјеката у реализацији програма/пројекта.

            Удружење може на Јавном конкурсу да учествује са више програма, односно пројеката, с тим што му се на конкурсу могу доделити средства за суфинансирање само једног програма или пројекта.

            Суфинансирање програма/пројекта из других извора може бити из сопствених средстава, буџета Републике Србије, буџета Аутономнe Покрајинe Војводине, буџета Града Новог Сада, средстава других држава, међународних организација, финансијских институција и тела, као и домаћих и страних правних и физичких лица, фондова Европске уније и других међународних фондова, донација, поклона, прилога, помоћи и др.

Удружење је у обавези да, пре закључивања уговора, у складу са чланом 9. став 4. Закона о буџетском систему ("Службени гласник Републике Србије", бр. 54/09, 73/10, 101/10, 101/11, 93/12, 62/13, 63/13 - испр., 108/13, 142/14, 68/15 - др. закон, 103/15, 99/16, 113/17, 95/18, 31/19, 72/19, 149/20 118/21, 138/22, 118/21 – др. закон  и 138/22) и Правилником о начину утврђивања и евидентирања корисника јавних средстава и о условима и начину за отварање и укидање подрачуна консолидованог рачуна Трезора код Управе за трезор („Службени гласник Републике Србије“, број 11/23 и 84/23), отвори посебан наменски рачун којим се укључује у консолидовани рачун трезора локалне власти (тип КЈС  8).

            Удружењима за која је Градска управа за заштиту животне средине у 2023. години отворила посебан наменски рачун у Управи за трезор дужна су да доставе документацију која је наведена у Смерницама за припрему предлога програма и пројеката.

 

III         Пријава на Јавни конкурс се доставља на попуњеном Обрасцу пријаве који је доступан на сајту Градске управе за заштиту животне средине: www.environovisad.rs, уз који се подноси следећа документација:

  • фотокопија уверења (потврда, извод) да је удружење уписано у Регистар удружења,
  • фотокопија извода Статута удружења са видљивим кодом АПР-а у коме је утврђено да се циљеви удружења остварују у области заштите животне средине,
  • друга документа која удружење сматра одговарајућим за предложени програм/пројекат (на пример: писма препоруке и писма подршке, биографије координатора програма/пројекта и кључних лица укључених у рад на програму/пројекту),

 

IV        Неће се разматрати/вредновати:

- неблаговремене и непотпуне пријаве, непотписане или неоверене пријаве, пријаве послате факсом, електронском поштом, пријаве које садрже друге недостатке због којих није могуће утврдити стварну садржину пријаве или их није могуће вредновати према задатим критеријумима, као и пријаве оних учесника на јавном конкурсу који су у претходној години остварили право на суфинансирање програма/пројеката код Градске управе, а нису поднели валидан извештај о реализацији програма/пројекта у остављеном року или се против њих води поступак за повраћај ненaменски утрошених средстава.

 

Пријаве и приложена документација остају у архиви и не враћају се.

 

V          Пријаве на Јавни конкурс подносе се у року од 15 дана од дана објављивања конкурса у средствима јавног информисања, као и на сајту Градске управе за заштиту животне средине www.environovisad.rs

Пријаве се подносе путем поште на адресу:

Градска управа за заштиту животне средине,

21113 Нови Сад

Руменачка 110а

у затвореној коверти са назнаком:

''Пријава на Јавни конкурс за доделу средстава за суфинансирање програма и пројеката у циљу подизања свести грађана о значају зеленила и едукацији грађана о садњи дрвећа и правилном одржавању зеленила на територији Града Новог Сада за 2024. годину''.

Благовременом доставом пријаве путем поште, сматра се препоручена пошиљка предата пошти најкасније до истека последњег дана рока Конкурса, оверена печатом пријемне поште са јасно назначеним (видљивим) датумом предаје, без обзира на датум приспећа.

Уколико удружење конкурише са више програма/пројеката, пријаву доставља у засебној коверти за сваки програм/пројекат.

На полеђини коверте, обавезно  написати пуно име и адресу удружења.

Рок за реализацију програма/пројекта по Јавном конкурсу је 15. децембар 2024. године.

Рок за достављање Извештаја о реализацији програма/пројекта је 31. децембар 2024. године.

 

VI        Услови учешћа на Јавном конкурсу, процедура његовог спровођења, одабир програма/пројеката, са упутством за израду предлога програма/пројекта и упутством за припрему и достављање извештаја о реализацији, као и обавезе удружења након одабира и потписивања уговора, са правилима и процедурама за управљање програмом/пројектом, дати су у СМЕРНИЦАМА ЗА ПРИПРЕМУ ПРЕДЛОГА ПРОГРАМА И ПРОЈЕКАТА по Јавном конкурсу за доделу средстава за суфинансирање програма и пројеката у циљу подизања свести грађана о значају зеленила и едукацији грађана о садњи дрвећа и правилном одржавању зеленила  на територији Града Новог Сада за 2024. годину, које су саставни део овог конкурса, и доступне су на сајту Градске управе.

 

VII       Јавни конкурс спроводи Комисија за спровођење поступка Јавног конкурса (у даљем тексту: Комисија) која ће у року од 60 дана, од дана истека рока за подношење пријава утврдити Листу вредновања и рангирања пријављених програма/пројеката.

 

VIII      Акт о одобравању програма/пројеката и утврђивању висине средстава за реализацију сваког појединачног програма/пројекта, који се објављује на сајту Градске управе, доноси Градоначелник Града Новог Сада, а одобрена средства се преносе удружењу на основу закљученог уговора.

Детаљније информације могу се добити на телефон: 021/421-109 и 021/525-749.