ИЗГРАДЊОМ КОМПОСТИЛИШТА СМАЊЕНО ЗАГАЂЕЊЕ ВАЗДУХА Нови Сад на Самиту у Женеви представио пројекте

23/03/2024

Глобал Метхане Самит, који су заједно организовали УНЕЦЕ и ГМИ (Global Methane Initiative), одржан је од 18. до 21. марта у Женеви, у седишту мисије Уједињених нација у Европи, а Нови Сад је том приликом представио своје пројекте.

- Град Нови Сад је члан те иницијативе већ неколико година и заједно са партнерима представили смо пројекте који су реализовани и оне који су у плану, у циљу смањења продукције гасова стаклене баште и изградње капацитета за прилагођавање климатским променама - подсетила је чланица Градског већа за заштиту животне средине Мира Раденовић Бојић, која је у Женеви, заједно са стручњацима са Факултета техничких наука (ФТН), америчком агенцијом за заштиту животне средине УСЕПА и Немачка сарадња у Србији (ГИЗ), представила резултате изградње постројења за третман зеленог отпада (компостилишта).

На простору ЈКП „Градско зеленило” изграђено је компостилиште капацитета 5.000 тона зеленог отпада годишње, односно око 417 тона месечно, што, по речима наше саговорнице, значи да је смањена количина одложеног отпада на Депонију, али и емисије гасова стаклене баште, што је еквивалент загађењу које емитује око 950 аутомобила на улицама града.

- Тренутно смо у фази обезбеђивања новца за изградњу друге фазе компостног поља, што би заокружило реализацију пројекта - објаснила је Мира Раденовић Бојић. - Повећањем капацитета у потпуности би задовољили потребе нашег региона.

У Женеви су представљени и резултати рада Градске управе за заштиту животне средине у области управљања чврстим отпадом, што је, по речима наше саговорнице, наишло на позитивне реакције еминентних стручњака и представника других земаља.

- Изградња регионалног центра за управљање отпадом са санитарном депонијом у вредности од око 110 милиона евра, од чега је 40 милиона евра бесповратних средстава добијено од ЕУ фондова, изградња централног пречистача отпадних вода, као и рециклажних дворишта, увођење примарне сепарације отпада (поставка контејнера за стакло, пет амбалажу, папир...), све су то пројекти које тренутно реализујемо, а који представљају испуњење стратешких циљева града у области заштите животне средине и прилагођавању климатским променама - наводи Раденовић Бојић. - Град ће наставити да у сарадњи са научно-стручном заједницом развија нове пројекте у области заштите животне средине и на тај начин обезбедити здравију будућност наших суграђана.

Извор: dnevnik.rs