ОБЕЛЕЖАВАЊЕ 5. МАРТА - СВЕТСКОГ ДАНА ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

04/03/2024

Светски дан енергетске ефикасности се обележава широм планете као сећање на први међународни скуп стручњака о енергетској ефикасности у Аустрији 5. марта 1998. године. Повод обележавања овог значајног датума је подизање свести о значају доприноса сваког појединца у очувању животне средине, природних ресурса и унапређењу енергетске ефикасности, а све у циљу заједничког улагања у одрживи развој.

Светски дан Енергетске ефикасности  ове године се обележио у вртићу „Бубамара“. У циљу унапређења енергетске ефикасности и побољшања комфора наших најмлађих суграђана, у претходним годинама издвојена су средства буџету у Града Новог Сада и Министарства рударства и енергетике за енергетску санацију овог вртића - замењени су спољни прозори и врата, постављена је термичка изолација на зидовима и извршена је реконструкција система грејања.

Овим поводом, представницима предшколских и школских установа, Центра за социјални рад и Дома за децу и омладину ометену у развој Ветерник,  уручена су 23  Елабората енергетске ефикасности за чију израду су у 2023. години обезбеђена средства у буџету Града Новог Сада. Град ће и у наредним годинама наставити са истим нивоом ангажовања и подршке са циљем даљег унапређења енергетске ефикасности.

Представници Агенције за енергетику Града Новог Сада су одржали радионицу на тему енергетске ефикасности, са циљем оснаживања њиховог разумевања о значају енергије и подстицања развоја еколошки освешћених навика већ у раном узрасту. Акценат ће бити стављен на практичне савете о штедњи енергије код куће и у вртићу, као и на разумевање последица прекомерне потрошње енергије по животну средину и будуће генерације.