САСТАНАК СА УПРАВНИЦИМА СТАМБЕНИХ ЗАЈЕДНИЦА

07/02/2024

Градска управа за заштиту животне средине је у уторак, 6.02. и у среду 7.02.2024. године, у Плавој сали Скупштине Града Новог Сада одржала састанак са управницима стамбених заједница на тему Јавног позива за избор стамбених заједница - кандидата за енергетску санацију стамбених и стамбено - пословних зграда прикључених на систем даљинског грејања на територији Града Новог Сада, са циљем да се управницима укаже на бенефите које станари вишепородичних енергетски неефикасних зграда могу имати након што енергетски санирају своје објекте.

У циљу унапређења енергетске ефикасности вишепородичних зграда са великом потрошњом енергије, Министарство рударства и енергетике је, у сарадњи са ЕБРД-јем, развило концепт пројекта „Јавни ЕСКО“ у који се укључио и Град Нови Сад.

 С обзиром да је прелазак на наплату по измереној потрошњи законска обавеза топлана у Републици Србији, ови објекти и појединачни корисници би, у случају примене наплате по потрошњи топлотне енергије, а без претходно извршене енергетске санације, имали значајно увећање износа рачуна за грејање. Управници вишепородичних стамбених зграда које су енергетски изузетно неефикасне и имају велику специфичну потрошњу топлотне енергије за грејање, имају прилику да кроз овај пројекат спроведу енергетску санацију својих објеката, јер анализе показују да се енергетском санацијом омотача (изолација зидова и крова) може уштедети просечно око 35% енергије, па се за толико може очекивати и смањење трошкова за енергенте.

Јавни позив је отворен закључно са 19.02.2024. године.

Комплетан текст Јавног позива и пропратну документацију можете преузети на следећем линку - https://environovisad.rs/javni-konkursi/60 .