У ЛИМАНСКОМ ПАРКУ НАСТАВЉЕНА АКЦИЈА ОЗЕЛЕЊАВАЊА ГРАДА

12/12/2023

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић заједно је са чланицом Градског већа Миром Раденовић Бојић присуствовао наставку садње која је организована у оквиру акције „Садимо сада за будућност Новог Сада“. Локација на којој је градоначелник посадио дрвеће са волонтерима и предстваницима друштвено-одговорних компанија, био је овог пута Лимански парк.

- У Лиманском парку је у олујном невремену уништено 16 стабала, док је заиста велики број стабала оштећен. Грађани су могли видети да је у претходних неколико месеци уклањано то оштећено дрвеће и поломљене гране, а сада је време да снажно кренемо у обнову парка. У оквиру реконструкције и санирања Лиманског парка који се простире на површини од скоро 13 хектара, у наредним данима ће бити посађено 145 садница, што није коначан број, с обзиром на то да се садња настављ. Приоритетна места за ову сезону садње су нам била парк Бистрица 2, Штранд, стамбени блок окружен улицама 1300 каплара-Балзакова-Народног фронта-Иве Андрића, зелене површине на Булевару Јаше Томића и Лимански парк где смо данас. Оно што могу да најавим је да ће уследити и садња дрвећа у свим месним заједницама на територији града, када ће, између осталог, свака добити по један копривић - рекао је градоначелник и додао да су за санацију Лиманког парка издвојена средства од око 16 милиона динара, од чега су компаније донирале око 10 милиона динара, а Град Нови Сад око шест милиона динара.

У садњи су учествовали и организатори акције, односно Градска управа за заштиту животне средине, Јавно-комунално предузеће „Градско зеленило“ и Удружење „Зелена столица“, као и компаније НИС, ДДОР осигурање, Глобос осигурање, Intec, Quickfire и Хидрозавод.  Градоначелник се захвалио свим донаторима, а посебно компанији НИС која је донирала чак 5 милиона динара, скоро колико и Град. Заменик генералног директора Компаније НИС, Вадим Смирнов, захвалио се градоначелнику Ђурићу на позиву да та компанија учествује у уређењу Новог Сада, рекавши да Град увек може да рачуна на финасијску и енергетску подршку НИС-а и да ће очување животне средине и екологија увек бити у фокусу компаније као партнера  Града Новог Сада.

У наставку акције садње током сезоне 2023/24. биће посађено близу 500 садница и то на Лиману 3 – стамбени блок од Народног фронта до Булевара деспота Стефана, у делу од Шекспирове до Балзакове улице, на Новом насељу у улицама Стевана Христића и Партизанских база, парку Бистрица 1, а уследиће и обнова дрвореда на делу Булевара Европе између Футошке и  Корнелија Станковића, као и нова садња око кружних раскрсница на делу до аутопута, чак 40 садница. Садња ће обухватити и део Авијатичарског насеља, на углу Јанка Чмелика и Николе Миркова, у блоковима око Булевара ослобођења, Бранимира Ћосића, Краља Петра, Саве Ковачевића Димитрија Аврамовића и Словачке, а уништено зеленило биће обновљено и у Дунавском, Каменичком и Футошком парку.