НАЈБОЉИ НОВОСАДСКИ ОСНОВЦИ И СРЕДЊОШКОЛЦИ НАГРАЂЕНИ БИЦИКЛИМА НА САЈМУ ЕКОЛОГИЈЕ

02/11/2023

Чланица Градског већа за за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност Мира Раденовић присуствовала је Сајму екологије, где је на штанду Градске управе за заштиту животне средине најбољим ученицима новосадских основних и средњих школа, који су се највише истакли у учењу, владању и постигнутим резултатима, додељено 56 бицикала. У циљу указивања младима на значај и неопходност избора еколошких видова транспорта, Град Нови Сад, трећу годину за редом, бициклима награђује ученике у сарадњи са друштвено-одговорним компанијама. Ове године, компаније Индустрија меса „Неопланта д.о.о.“, „Lafarge Србија“, „ ДДОР Нови Сад а.д.о.“, „Дунав осигурање а.д.о.“, „Intec д.о.о.“ донирале су бицикле за новосадске ђаке.

Мира Раденовић је честитала ученицима на успеху који су постигли у досадашњем школовању, истакавши да су они слика будућности за коју се Нови Сад бори.

- Бицикли које данас поклањамо најбољим ђацима треба да буду мали подстрек да наставе да верују у себе и померају границе својих успеха у предстојећим годинама.  У протекле две године новосадским ученицима додељено је 114 бицикала. Са преко 40 000 активних бициклиста и 140 km бицклистичких саобраћајница Нови Сад постаје прави зелени, бициклистички град - Српски Амстердам. Међутим, желимо да видимо још више Новосађана на бициклу и настављамо да унапређујемо и ширимо бициклистичку инфраструктуру у нашем граду. Ово је одличан пројекат и захваљујем се, у име градоначелника Милана Ђурића, свим друштвено-одговорним компанијама и бициклистичким организацијама на јавном заговарању и лобирању за унапређење бициклистичке инфраструктуре у нашем граду, како би наш град постао бољи и приступачнији за све – изјавила је Мира Раденовић.

Град Нови Сад је први град у Србији који је увео субвенције за куповину бицикла и тиме је постао пример добре праксе за друге локалне самоуправе у Србији. Кроз акцију „Бициклом за чистији Град“ у протекле две године, пружена је подршка грађанима за куповину чак 3 406 нових бицикала.

Пратећи светске трендове, Нови Сад посебну  пажњу посвећује унапређењу бициклистичког саобраћаја и инфраструктуре и настоји да искористи потенцијал равничарског терена градских улица и булевара који су погодни за бављење бициклизмом, као и да промовише принципе одрживе мобилности.