Сајам екологије и 12. Међународни дани енергетике и инвестиција

31/10/2023

Градска управа за заштиту животне средине учествоваће на Сајму екологије и 12. Међународним данима енергетике и инвестиција, који ће се одржати од 01. и 02. новембра 2023. године на Новосадском сајму.

Градска управа за заштиту животне средине ће на Сајму екологије 02. новембра 2023. године у 12,00 часова, организовати догађај у оквиру кога ће најбољим ученицима новосадских основних и средњих школа бити подељено 56 бицикала, а уз подршку друштвено одговорних компанија које су препознале важност подстицања младих генерација да се окрену еколошки прихватљивим видовима транспорта.

У протекле две године новосадским ученицима основних и средњих школа који су се истакли у учењу и владању, подељено је 114 бициклова.

У циљу промоције и подстицања коришћења бицикла, а са жељом да бицикли у све већој мери замене коришћење аутомобила и да постану један од симбола Града, на Сајму екологије је планирана и промоција недавно завршене акције „Бициклом за чистији Град“ у овиру које је грађанима Новог Сада пружена подршка за куповину 1.467 бицикала.

Кроз ову акцију је у протекле две године пружена подршка грађанима за куповину 3.406 нових бицикала.

 

Град Нови Сад је Град партнер Међународних дана енергетике и инвестиција. На штанду Града ће током догађаја бити представљена досадашња и будућа улагања у области унапређења енергетске ефикасности и употребе система са обновљивим изворима енергије на територији Града Новог Сада, како у колективној станоградњи и породичним кућама, тако и у јавним зградама из надлежности Града Новог Сада. Такође, на штанду ће представници Агенције за енергетику Града Новог Сада изложити део своје опреме намењене подучавању ученика и вршењу огледа из области обновљивих извора енергије. Поред наведеног биће представљене слободне локације за инвеститоре као и досадашњи резултати.

 Заинтересовани грађани ће на штанду Града моћи да се информишу на који начин могу да конкуришу за доделу бесповратних средства за унапређење енергетске ефикасности и то за замену столарије, изолацију фасада и кровног покривача, инсталирање котлова и пећи на еколошки прихватљиве енергенте, као и за уградњу топлотних пумпи, соларних колектора и соларних панела.

 

На Међународноим данима енергетике и инвестиција чланица Градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност, Мира Раденовић ће у име Града Новог Сада потписати Меморандум о разумевању са Представништвом CHEMONICS INTERNATIONAL, INC. који имплементира USAID пројекат „Боља енергија“.

Пројекат Америчке агенције за међународни развој (USAID) под називом „Боља енергија“ је петогодишњи пројекат вредан 10 милиона динара, који ће се у Србији имплементирати у периоду од 2021. до 2026. године. Имплементатор пројекта је компанија Chemonics International заједно са партнерском компанијом Е3 International.

Циљ Пројекта Боља енергија је да кроз техничку подршку и циљане подстицаје корисницима из јавног и приватног сектора, пре свега стамбеним заједницама и градским топланама на даљинско грејање, омогући усвајање добрих пракси из области енергетске ефикасности и употребе обновљиве енергије.

 С обзиром да је Град Нови Сад, као једна од девет јединица ЈЛС, изабрана да буде Пилот Партнер на Пројекту Боља енергија, Град ће добити потпуну техничку подршку за успостављање сопственог локалног модела финансирања енергетске санације стамбених зграда.

Потписивањем МоР стране потписнице изражавају заједничку намеру да сарађују и координирају у заједничким напорима да подрже развој одрживе енергије, енергетску и климатску безбедност и енергетску ефикасност, посебно у делу који се односи на развој и коришћење одрживог модела финансирања за енергетску обнову вишепородичних стамбених зграда, као и пратећи програм кредитирања и гарантни механизам, у чему ће Град Нови Сад имати значајну улогу.