Град Нови Сад победник на конкурсу ЕКООПШТИНА

06/10/2023

Делегација Европске уније и Амбасада Француске у Србији доделили су награде најиновативнијим и најодрживијим општинама и школама у Србији у оквиру француско-српске платформе за сарадњу на изазовима одрживог града „Екоопштина“, а новим Споразумом пројекат постаје део инцијативе „Зелена агенда за Србију“.

Наградни конкурс „Екоопштина“, намењен свим српским општинама, замишљен је као платформа за размену знања и примера добре праксе између француских и српских актера укључених у програме одрживог развоја градова и општина у областима одрживог управљања отпадом, одрживог управљања водама, одрживе урбане мобилности, и енергетске ефикасности зграда.

Град Нови Сад освојио је награду у категорији “Одрживо управљање водама“.

Награду је амбасадор Француске у Србији Пјер Кошар уручио в.д. начелнику Градске управе за заштиту животне средине мр Драгици Бранковић.

За Одрживо управљање отпадом награђена је општина Бачка Паланка и град Сремска Митровица, док су за Одрживо управљање водама награђени општина Чајетина и град Нови Сад. Када је у питању Енергетска ефикасност најодрживији град је Врање и општина Врњачка бања, док су Пирот и Крушевац победници у оквиру категорије Одржива урбана мобилност.

Овом приликом потписан је нови Споразум о сарадњи Амбасаде Француске са Делегацијом Европске уније у Републици Србији који ће омогућити проширење пројекта „Екоопштина“, који постаје део иницијативе „Зелена агенда за Србију“.