Нови Сад паметно рециклира

07/07/2023

Град Нови Сад одлучио је да понуди својим грађанима иновативан начин сакупљања рециклабилних материјала. Реч је о паметној технологији која се примeњује кроз рецикломате. Оно што разликује овај механизам од класичног вида примарне селекције где грађани амбалажни отпад одлажу у наменске контејнере је чистоћа прикупљеног материјала, тј. рецикомат не прихвата материјал који није одговарајући.

Ово је начин да покажемо да и Србија прати трендове из индустрије и даје грађанима могућност да поред контејнера и звона за стаклену амбалажу која су постављена широм Града амбалажу одлажу и у паметне машине - рецикломате.

Кроз овај вид унапређења система прикупљања рециклабилног отпада Град је имао идеју да привуче млађе генерације и мотивише их да стекну еколошке навике и учествују у примарној селекцији.

Из тог разлога ове акције почиње поставком рецикломата на локације у оквиру фествала ЕXIT који окупља младе људе из целог света.

Заједно са тимом ЕXIT фестивала, Секопак доо Београд и  ЈКП „Градска чистоћа“ осмишљена је промоција рециклаже за све посетиоце ЕXIT фестивала где ће за највредније „рециклере“ бити обезбеђене награде.

Рецикломати који ће бити постављени током трајања ЕXIT фестивала, а који ће након завршетка фестивала бити постављени у Граду Новом Саду су у потпуности српски производ, од саме идеје, до машина које су правили спрски инжењери.

Укупно пет рецикломата ће бити доступно посетиоцима ЕXIT фестивала:

1. Камп – плажа Штранд

2. Ловотурс –продајно/заменско место

3. OPENS State of EXIT Zona (НВО зона)

4. Reggae stage

5. No sleep stage

Врсте отпада односно амбалаже која ће моћи да се убаци у рецикломат је PET и алуминијумска амбалажа.

Корисници рецикомата потребно је да у отвор на рецикломату убаце испражњену амбалажу и сачекају да је аутомат региструје. На дисплеју се показује број/количина комада које је корисник убацио. Када убаце сву припремљену амбалажу на дисплеју се бира опција ЗАВРШИ и након тога корисник уноси свој број телефона. Након тога на телофон му стиже обавештење о броју сакупљених зелених поена.

На крају фестивала биће креирана ранг листа на основу које ће посетиоци фестивала који су највише рециклирали, освојили највише зелених поена,  добити награде. Посетиоци ће кроз апликацију моћи да прате своју позицију на ранг листи, а најбољи ће бити конткатирани како би преузели награде.

Награде су:

1 x две улазнице за EXIT 2024

5 x сезонске улазнице за Штранд

10 x ранчеви – Град Нови Сад

10 x EXIT T-shirt

10 x кишобрани – Град Нови Сад

10 x EXIT цегери

10 x шоље – Град Нови Сад

15 x EXIT Бандани

25 x Оловка и блокчић – Град Нови Сад

5 x Секопак пакета (нотес, кишобран, чоколадице, хемијска, шоља, usb).