ПРОМОЦИЈА И АКЦИЈА САКУПЉАЊА СТАКЛЕНЕ АМБАЛАЖЕ

22/06/2023

У петак, 23.06.2023. године, у времену од 10,00 до 13,00 часова, на платоу Штранда, биће организована промоција и акција сакупљања стаклене амбалаже. Град Нови Сад ову акцију организује заједно са Секопак Д.о.о. Београд оператер амбалажног отпада .

За грађане који донесу најмање шест стаклених флаша или тегли, Секопак д.о.о. Београд и  Градска управа за заштиту животне средине обезбедиће пригодне награде.

За најмлађе из ПУ „Радосно детињство“  ће бити организоване интерактивне радионице са идејом да науче правилно да разврставају отпад, али и да на креативан начин, кроз цртање и бојење, представе контејнере „звона“ која су постављена у њиховом граду.

Град Нови Сад је у децембру 2021. године потписао Меморандум о разумевању са Немачком међународном сарадњом (GIZ) GmbH, НАЛЕД и Секопак д.о.о. Београд а у циљу реализације пројекта „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“. У  Новом Саду је, захваљујући овом пројекту, постављено 345 рециклажних контејнера „звона“ за стакло и сакупљено 92.447 kg стаклене амбалаже.

У свету се годишње баци 100 милијарди стаклених флаша, а произведе око 500 милиона. Стакло је 100% рециклабилно и може да се рециклира се скоро бесконачан број пута и поново користи, стога је изузетно захвалан материјал за рециклажу. Рециклирано стакло штеди чак 50% енергије у односу на производњу чистог стакла, 20% умањује загађење ваздуха и 50% мање загађује воду. Рециклажа само једне стаклене чаше штеди довољно енергије да једна сијалица од 100 W сија сатима. 1 рециклирана стаклена флаша сачува толико енергије колико је потребно компјутеру да ради 25 минута!

У звона за рециклажу  одлажемо:

Може да се рециклира: стаклене флаше (од воде, сокова, алкохолних пића и сл.), тегле и посуде.

Не може да се рециклира: Разбијене чаше и флаше, стакло од прозора и шофершајбни, огледало и сијалице