СВЕТСКИ ДАН ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ 5. ЈУН 2023. ГОДИНЕ

02/06/2023

Светски дан заштите животне средине се обележава у целом свету 5. јуна сваке године кроз разне активности и кампање, са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине.

Датум 5. јуни је одредила Генерална скупштина УН јер се тог дана одржала Конференција о заштити животне средине у Стокхолму 1972. године. На конференцији се окупило 113 држава, које су приредиле заједничку изјаву о потреби међународне сарадње у циљу заштите животне средине.

Поводом Светског дана заштите животне средине, градоначелник Новог Сада Милан Ђурић обићи ће Дунавски парк у којем су реализована два значајна пројекта.

Први пројекат се односио на уређење система одвода атмосферских и канализационих вода, заливног система и ревитализацију језера, док је други подразумевао уређење пешачких стаза и платоа, ограде и мобилијара у парку.

Градска управа за заштиту животне средине у сарадњи са ЈКП „Градско зеленило“ и Радном групом "Зелена столица" припремила је изложбу фотографије новосадских паркова која ће бити изложена код салетле у Дунавком парку . За најмлађе посетиоце биће организован јавни час и квиз за ученике основних школа.

Како би грађанима као и посетиоцима Града Новог Сада приближили новосадске паркове покренута је интернет презентација на којој су представљени паркови Града Новог Сада, са њиховим природним и створеним вредностима, специфичностима и историјатом настанка и развоја.  

Позивамо вас да 5. јуна у 9,00 часова обиђете наведену изложбу као и да виртуелно прошетате нашим парковима преко интернет презентације www.parkovins.rs