Продужимо живот јелкама

23/12/2022

Градска управа за заштиту животне средине већ дуги низ година финансира пројекат "Продужимо живот јелкама" у сарадњи са ЈКП „Градско зеленило“ Нови Сад и Покретом горана Новог Сада, а са циљем да се јелке заштите од бесправне сече пред божићне и новогодишње празнике. За божићне и новогодишње празнике, јелке са бусеном деле се основним школама на територији Града Новог Сада и вртићима Предшколске установе "Радосно детињство", Дечијој болници у Новом Саду, Дому за децу и омладину ометену у развоју у Ветернику, СОС Дечијем селу у Сремској Каменици "Др Милорад Павловић", Клиничком центру Војводине, Геронтолошком центру Нови Сад, Клиници за гинекологију и акушерство, Црвеном крсту, Свратишту за децу и младе и другим установама на територији Града Новог Сада.

Након божићних и новогодишњих празника јелке са бусеном се саде на одговарајућим локацијама у организацији ЈКП "Градско зеленило" Нови Сад и у сарадњи са стручним надзором над реализацијом пројекта Градском управом за грађевинско земљиште и инвестиције, a са циљем поправљањa квалитета животне средине на микролокалитетима у којима најчешће бораве деца и осетљиве групе грађана Новог Сада.

У оквиру овог пројекта током децембра 2022. године, екипе ученика III и IV разреда из основних школа са подручја Града Новог Сада, припремали су са својим учитељима маштовите украсе за јелку са бусеном од природних материјала на основу видео материјала који је припремио Покрет горана Новог Сада као виртуелну обуку за упознавање са основама аранжирања, израде новогодишњих аранжмана и новогодишњих украса од природних материјала и припремали стрипове о очувању јелки пред божићне и новогодишње празнике набавком јелки са бусеном које се могу засадити после празника и наставити да живе.

Пријављене такмичарске екипе су до 19. децембра 2022. године слале фотографије својих украса од природних и рециклираних материјала у фази припреме украса па све до кићења јелке са бусеном, као и занимљиве стрипове о заштити јелки од бесправне сече пред новогодишње празнике и значају избора јелке са бусеном уместо сечене јелке.

Изложба стрипова деце новосадских основних школа и уручење награда најуспешнијим школама које су учествовале у такмичењу у изради украса од природних материјала, одржано је 22. децембра у 12.30 часова у холу ЈКП “Градско зеленило”, Младена Лесковца 1 у Новом Саду.

За најбоље стрипове награђене су новосадске оновне школе Јован Јовановић Змај, Иван Гундулић и Јован Поповић, а за најлепше јелке Вељко Петровић из Бегеча и Свети Сава из Руменке.