ГРАД НОВИ САД ПОКЛАЊА 55 БИЦИКАЛА НАЈБОЉИМ УЧЕНИЦИМА ОСНОВНИХ И СРЕДЊИХ ШКОЛА У САРАДЊИ СА ДРУШТВЕНО-ОДГОВОРНИМ КОМПАНИЈАМА

27/06/2022

У циљу указивања младима на значај и неопходност избора еколошких видова транспопрта, Град Нови Сад и ове године награђује ученике основних и средњих школа који се у својој генерацији највише истакли у учењу, владању и постигнутим резултатима.

Друштвено одговорне компаније су препознале важност подстицања младих генерација да се окрену еколошки прихватљивим видовима транспорта и желећи да оставе дугорочан и одржив траг у својој заједници,  одлучиле да награде ученике основних и средњих школа који се у својој генерацији највише истакли у учењу, владању и постигнутим резултатима.

Град је у 2021. години у сарадњи са друштвено одговорним компанијама поклонио ученицима 59 бицикала. И ове године су еколошки освешћенe друштвено-одговорне компаније донирале бицикла за 55 најбољих новосадских ученика:

- ИНДУСТРИЈА МЕСА НЕОПЛАНТА д.о.о. Нови Сад

- SYMPHONY DIGITAL NS

- RAPIDEX TRADE 

У уторак, 28. јуна 2022. године, планира се манифестација доделе бицикала најбољим ученицима основних и средњих школа. Промотивни програм ће се одржати са почетком у 19 часова.

На централном платоу ће бити постављени контејнери за стакло и пет амбалажу. Посетиоци Штранда ће у периоду од 18,00 до 20,00 часова моћи да донесу стаклену или пет амбалажу и да за узврат добију пригодан поклон од Градске управе за заштиту животне средине.

Учешће у Програму доделе бицикала је узело удружење „Новосадска бициклистичка иницијатива“, која је редовна чланица Европске федерације бициклиста и организација и посматрач у оквиру Цивинет мреже (CIVINET Slovenija-Hrvatska-Jugoistočna Evropa) и које активно сарађује како са  цивилним сектором тако и са представницима Града Новог Сада и шири свест о значају бициклизма.

Град Нови Сад придаје велик значај развоју бициклистичког саобраћаја и инфраструктуре и ради на усвајању најбољих пракси у овом домену, спрам надлежности и могућности које произилазе из важећих прописа у Србији. Град улаже значајне напоре у циљу промоције принципа одрживе урбане мобилности кроз побољшање услова за развој бициклистичког саобраћаја, изградњу нових и поправку и реконструкцију постојећих бициклистичких стаза, као и проширење паркинг места за бицикле.

Пружајући подршку на нивоу бициклистичког саобраћаја, бициклистичког спорта и циклотуризма, бавећи се питањима инфраструктуре, безбедности бициклиста, повезаности и функционалности бициклистичке инфраструктуре и конкретним проблемима заједнице, Нови Сад је постигао раст бициклистичке заједнице од 10.000 до готово 40.000 активних бициклиста за протеклих 10 година, односно учешће бициклиста у саобраћају се повећало са 3% на преко 10%. 

Поред готово 40.000 редовних бициклиста, постоји неколико достављачких служби које користе бицикле, јавни систем рентирања бицикала, приватни системи изнајмљивања обичних и електричних бицикала. На више локација постављене су станице за јавну поправку бицикала, ради се на систематском уклањању ивичњака на споју бициклистичке стазе и коловоза и све су присутнија деца која се возе у групама, са својим вршњацима.

У циљу побољшања квалитета ваздуха и смањења негативног утицаја на животну средину, као и указивања грађанима на неопходност избора чистијих видова саобраћаја и подстицања коришћења бицикла као еколошки прихватљивог превозног средства, Нови Сад је, као први град у Србији, издвојио средства за пружање подршке грађанима за набавку бицикла. У периоду 2021. и 2022. године су издвојена средства у износу од 38.000.000,00 динара и грађанима је пружена подршка у износу од 10.000,00 динара за набавку око 3400 бицикала.