СВЕЧАНА ДОДЕЛА НАГРАДА У ОКВИРУ ПРОГРАМА „ЗА ЧИСТИЈЕ И ЗЕЛЕНИЈЕ ШКОЛЕ У ВОЈВОДИНИ”

06/06/2022

Град Нови Сад, Градска управа за заштиту животне средине и ове године учествовала је у програму „ЗА ЧИСТИЈЕ И ЗЕЛЕНИЈЕ ШКОЛЕ У ВОЈВОДИНИ”, који за циљ има подстицања активности које ће допринети постизању чистијег и зеленијег амбијента у предшколским установама, основним и средњим школама, а деца су препозната као кључни чинилац промена и снага будућности у области животне средине и одживог развоја.

У овом пројекту учествовало је укупно девет партнера: Град Нови Сад – Градска управа за заштиту животне средине, шест секретаријата Покрајинске владе – Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, Покрајински секретаријат за енергетику, грађевинарство и саобраћај, Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Покрајински секретаријат за привреду и туризам и Покрајински секретаријат за спорт и омладину, ЈП „Војводинашумеˮ и Покрет горана Војводине.

Ове године учешће у реализацији програма узело је 86 васпитно-образовних установа широм Војводине од којих су најуспешније награђене.

На завршној свечаности у холу Покрајинске владе додељене су награде представницима 46 најбољих васпитно-образовних институција са територије Аутономне Покрајине Војводине, у оквиру годишњег циклуса програма „За чистије и зеленије школе у Војводини“.

Такође, награђено је и 7 наставника/васпитача који успешно учествују у програму „За чистије и зеленије школе у Војводини од његовог почетка.

Награде које су ове године обезбеђене кроз Програм су: једнодневни излет у заштићеним подручјима у Војводини (НП „Фрушка гора“ и СРП „Ковиљско-петроварадински рит“), обилазак Сремских Карловаца, вожња туристичким бродом катамараном по Дунаву и семинар за наставнике који реализује Покрет горана Војводине средствима покрајинских секретаријата који су партнери на програму. Покрет горана Војводине ће реализовати награде за 28 васпитно-образовних установа, као и семинар за наставнике. Јавно предузеће „Војводинашуме“ награђује 14 васпитно-образовних установа које ће имати прилику да посете заштићена подручја којима управља ово предузеће: СРП „Обедска бара“, СРП „Горње Подунавље“, СРП „Делиблатска пешчара“ и СРП „Ковиљско-петроварадински рит“. Град Нови Сад, уз литературу и пригодан материјал, обезбеђује и озелењавање четири школе на територији Града Новог Сада.