ВЕЛИКА АКЦИЈА ПРИКУПЉАЊА И РЕЦИКЛАЖЕ СТАКЛЕНЕ АМБАЛАЖЕ

01/06/2022

Чланица Градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност Мира Раденовић присуствовала је великој акцији прикупљања стаклене амбалаже у оквиру Европске зелене недеље, која се традиционално обележава како би се подигла свест о најважнијим питањима заштите животне средине.

Акцију су организовали Немачка развојна сарадња ГИЗ, НАЛЕД и партнери на пројекту „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“.

- За Град Нови Сад је веома важно да смо направили тај први корак у примарној сепарацији отпада. Прво ће се сепарирати стакло, јер је стакло природна материја која се може рециклирати безброј пута. На тај начин чувамо и енергију и природу, а на крају крајева и буџет, што локалне самоуправе што грађана. Са нашим партнерима на овом пројекту, на територији Града Новог Сада, пре два месеца, постављено је 50 контејнера „звона“ за стакло на  локацијама  на којима је уочена највећа потребе за тим. Лепа вест је да је Град преко овог пројекта обезбедио још 50 контејнера, и у току је одабир нових локација према израженим потребама наших грађана. Данашњим догађајем акценат смо ставили на циркуларну економију и позвали Новосађане да се укључе у акцију тако што ће донети искоришћену стаклену амбалажу, убацити је у „звона“ а заузврат смо им обезбедили симболичне награде. Наравно, грађани не треба само да на данашњи дан подрже ову акцију, већ да у своје навике уврсте сакупљање стаклене амбалаже и одлагање у најближи контејенер који је за то намењен – рекла је Мира Раденовић. Она је додала да ће у граду ускоро почети постављање подземних контејнера за примарну сепарацију пет амбалаже, и како је истакла, све то је изузетно важно да бисмо што мање трошили енергију, природне ресурсе и живели у здравијој животној средини.

Директор ЈКП „Чистоћа Нови Сад“ Владимир Зеленовић рекао је да је у последња два месеца прикупљено шест тона стаклене амбалаже које су упућене на рециклажу.

- Посебним возилима „Чистоће“ сакупља се стаклена амбалажа која се одвози у погоне „Чистоће“ на градској депонији где се ради разврставање и сортирање свих рециклажних материјала који се даље упућују рециклерима – рекао је Зеленовић.

За све грађане који су донели по најмање три стаклене флаше, или тегле за рециклажу, биле су обезбеђене награде у духу очувања животне средине. На штанду, на платоу Спенса, посетиоци су се информисали о значају рециклаже амбалажног отпада, а своје знање су проверавали и путем квиза и на тај начин освојили награде.