БУЛЕВАР ЕВРОПЕ ЋЕ КРАСИТИ НОВЕ САДНИЦЕ ЛИКВИДАМБРА

26/04/2022

Сваке године, од 1970. године 22-ог априла у целом свету се обележава Међународни дан планете Земље у циљу скретања пажње грађанима на значај очувања природе и спречавања негативних последица по животну средину.

Значај обележавања овог датума је упозорење на опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, услед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена, како би светска популација постала свесна своје одговорности према планети на којој живи и тако смањила негативан утицај на животну средину.

Поводом обележавања Међународног дана планете Земље, чија је овогодишња тема „Инвестирајте у нашу планету“, у Граду Новом Саду је посађено 30 садница Ликвидамра које је донирала друштвено одговорна компанија „MERIDIAN TECH“ d.o.o., на основу Меморандума о сарадњи који је потписан са Министарством заштите животне средине.

 Ликвидамбар је изузетно декоративно листопадно дрво које расте до 25 m висине. Отпорно је на аерозагађење те се често сади у урбаним срединама.

Садња и пошумљавање представљају значајан корак у борби за бољи квалитет ваздуха и побољшање свеукупног квалитета живота и само заједничким и активним радом можемо очекивати да ће се планирани циљеви за чистију и здравију животну средину са сигурношћу и остварити.