Обележавање Европске недеље мобилности и Светског дана без аутомобила

22/09/2021

У циљу обележавања Европске недеље мобилности и Светског дана без аутомобила, у среду 22. септембра 2021. године

испред Града Новог Сада – Градске управе за заштиту животне средине планира се:

  • промотивни програм за децу у организацији БИЦИКЛИСТИЧКОГ КЛУБА „ДУБЛ",
  • бициклистичка промотивна вожња по утврђеној траси у духу саобраћајне толеранције,
  • манифестација доделе бицикала ученицима основних и средњих школа која су донирала друштвено одговорне компаније.

Визија Града је да се у наредном периоду број бициклиста на улицама Града Новог Сада повећа и да бицикли у наредним годинама у великој мери замене коришћење аутомобила.

У циљу побољшања квалитета ваздуха и смањења негативног утицаја на животну средину, као и указивања грађанима на неопходност избора чистијих видова саобраћаја и подстицања коришћења бицикла као еколошки прихватљивог превозног средства, Нови Сад је, као први град у Србији, издвојио средства за пружање подршке грађанима за набавку бицикла. У 2021. години су издвојена средства у износу од 18.000.000,00 динара и грађанима је пружена подршка у износу од 10.000,00 динара за набавку око 1600 бицикала.

Друштвено одговорне компаније су препознале важност подстицања младих генерација да се окрену еколошки прихватљивим видовима транспорта и желећи да оставе дугорочан и одржив траг у својој заједници у 2021. години и одлучиле да награде ученике основних и средњих школа који су се у својој генерацији највише истакли у учењу, владању и постигнутим резултатима. Компаније које су донирале бицикла за децу су: Шопинг центар „БИГ НОВИ САД“ - 20 бицикала, „Мercator - S“ d.o.o. Београд – 11 бицикала, „Индустрија меса Неопланта“ д.о.о. Нови Сад – 18 бицикала и „Tehnomanija“ d.o.o. – 10 бицикала.

Позивамо Вас да присуствујете овој манифестацији и да на тај начин дате свој допринос обележавању Европске недеље мобилности и Светског дана без аутомобила.

Агенду догађаја можете погледати овде