ПРЕРАДА ОТПАДА И ЦИРКУЛАРНА ЕКОНОМИЈА ПРИОРИТЕТ НОВОГ САДА

02/07/2021

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, министарка заштите животне средине Републике Србије Ирена Вујовић, директорка Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) Даниела Функе и амбасадор СР Немачке Томас Шиб, обишли су компостно поље у оквиру ЈКП ''Градско зеленило'' као и постројење за третман зеленог отпада сакупљеног са јавних површина. Изградња компостног поља реализована је у оквиру пројекта ''Управљање отпадом у контексту климатских промена (DKTI)'' уз подршку ГИЗ-а.

- Ова инвестиција показује да Нови Сад и Србија, у сарадњи са међународним партнерима, улажу у Зелену агенду. Отпад који је до сада представљао проблем, адекватном прерадом постаје економски потенцијал. Биомаса компостирањем добија нову употребну вредност, претвара се у хумус и користи се за озелењавање и очување природних потенцијала нашег града. Хвала амбасади Немачке и ГИЗ-у на подршци, они су издвојили готово 400 000 евра, а Град је уложио 40 милиона динара из буџета у овај пројекат чија вредност надилази економски параметар. Са ресорним министарством сарађујемо и на великом пројекту на пољу заливних система. Ове године они су за Нови Сад издвојили нешто више од 90 милиона динара и Град још 30 милиона динара за свеобухватни пројекат заливних система у складу са документацијом коју је ЈКП ''Зеленило'' приложило. Пред нама је велики подухват изградње Регионалне депоније на којем сарађујемо са европским партнерима. Мислим да ћемо почетком наредне године имати спремну документацију за расписивање јавног позива за пројекат дизајна и извођење радова. Ту очекујемо велико учећше гранта из европских фондова и подршку Министарства, а веома брзо уследиће потписивање споразума и око изградње централног пречистача отпадних вода и изградње и реконструкције готово 100 км канализационе мреже у Новом Саду, односно у приградским насељима као што су Ченеј и Кисач. Хвала запосленима у ЈКП ''Зеленило'', они имају најниже плате, а сви очекујемо да имамо уреднији и зеленији град, тако да морамо и те људе да оснажимо, да имају боље услове за живот и да буду мотивисанији за рад – нагласио је градоначелник Милош Вучевић.

Министарка Ирена Вујовић оценила је да се на примеру имплементације овако иновативних пројеката види добра сарадња Србије и Немачке.

- Нови Сад интензивно ради на заштити животне средине. Ово је прво постројење за прераду зеленог отпада, и органско ђубриво које се тако добија имаће вишеструку примену, пре свега за озелењавање и за грејање, а неће више бити одлаган на Градској депонији. Са Новим Садом сарађујемо на различитим пројектима озелењавања, а биће их још, као и капиталних зелених инвестиција – рекла је министарка.

Директорка Немачке организације за међународну сарадњу Даниела Функе изразила је задовољство што је Нови Сад добар пример примене циркуларне економије који ће следити у многим срединама у Србији. Према речима Амбасадора Шиба циркуларна економија не значи само смањивање отпада и производњу рециклажног материјала, већ доприноси запошљавању у одређеним секторима.

Преузето са http://www.novisad.rs/