ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЕУ ЗЕЛЕНЕ НЕДЕЉЕ 2021 И ЕВРОПСКОГ ДАНА ПАРКОВА

25/05/2021

У циљу учешћа у манифестацији ЕУ зелена недеља 2021, која се обележава у периоду од 3. маја до 13. јуна 2021. године, Градска управа за заштиту животне средине је уз подршку Чланице Градског већа за имовину, имовинско правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност, Мире Раденовић, спровела акцију под слоганом „TWO WHEELS – ZERO CARBON“.

Поводом Европског дана паркова, а у циљу указивања на директан утицај човека на природу и њихову повезаност, представници Градске управе за заштиту животне средине су се са Чланицом Градског већа, представницима Радне групе „Зелена столица“ и волонтерима заинтересованих удружења грађана, као представника цивилног сектора који активно спроводе активности у циљу унапређења стања животне средине, одвезли бициклима до Споменика природе „Каменички парк“ и окупили на платоу испред дворца Марцибањи-Карачоњи, који представља специфично обележје овог заштићеног природног добра.

Том приликом су представљене најзначајније активности и мере које Град Нови Сад спроводи у циљу побољшања квалитета ваздуха и услова животног окружења у Граду Новом Саду. Кроз обилазак одређених делова парка, присутни су одслушали кратко предавање од стране стручног лица испред Покрајинског завода за заштиту природе о значају овог заштићеног природног добра са акцентом на природне вредности и значај за човека који живи у урбаној средини.

Ова акција се завршила на делу простора на улазу у споменик природе „Каменички парк“ где су представници Радне групе „Зелена столица“ заједно са осталим учесницима прикупили отпад који су оставили несавесни грађани, како би дали добар пример да сваки појединац може допринети очувању и унапређењу заједничког животног окружења.

Како би се догађај одржао по принципима одрживости и нултог загађења, а у циљу промције здравог начина живота, за послужење су присутнима понуђене јабуке, које је донирао Боривоје Исаков, дипломирани инжењер агроекиномије из Каћа, који је један од протагониста покретања контролисане производње јабука и који у сарадњи и уз подршку Пољопривредне стручне службе у Новом Саду спроводи контролисану производњу јабука са правилном употребом заштитних средстава, уз поштовање технологије примене пестицида и катенце примењених препарата.

ЕУ зелена недеља 2021 обележава се са циљем промоције НУЛТЕ стопе загађења и животне средине без токсина. Ову манифестацију прати и организује Генерални директорат за животну средину Европске комисије, који сваке године окупља доносиоце одлука, водеће екологе, заинтересоване стране и грађане из целе Европе и широм света. ЕУ зелена недеља 2021 је прилика за интеракцију са свим заинтересованим странама о томе како можемо заједничким снагама остварити амбицију постизања нулте стопе загађења и окружења без токсина.

Слике са догађаја се налазе у галерији, а снимци се могу погледати на следећим ликовима:

https://www.youtube.com/watch?v=mtaX9oF3Tjo

https://www.youtube.com/watch?v=SPI9R5nI5IY

https://www.youtube.com/watch?v=ERN51UC-PKw