ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ЕУ ЗЕЛЕНЕ НЕДЕЉЕ 2021

21/05/2021

У периоду од 3. маја до 13. јуна 2021. године обележава се ЕУ зелена недеља 2021 са циљем промоције НУЛТЕ стопе загађења и животне средине без токсина.

Ову манифестацију прати и организује Генерални директорат за животну средину Европске комисије, који сваке године окупља доносиоце одлука, водеће екологе, заинтересоване стране и грађане из целе Европе и широм света. ЕУ зелена недеља 2021 је прилика за интеракцију са свим заинтересованим странама о томе како можемо заједничким снагама остварити амбицију постизања нулте стопе загађења и окружења без токсина.

У циљу учешћа у овој манифестацији, Градска управа за заштиту животне средине је поднела предлог програма „TWO WHEELS – ZERO CARBON“, који је прихваћен од стране Европске комисије.

У оквиру обележавања ЕУ зелене недеље 2021 , а у циљу указивања на директан утицај човека на природу и њихову повезаност, поводом Европског дана паркова, у понедељак, 24. маја 2021. године представници Градске управе за заштиту животне средине ће, уз подршку Чланице Градског већа за имовину, имовинско правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност, Мире Раденовић, организовати вожњу бициклима до Споменика природе „Каменички парк“. Том приликом  ће бити представљене најзначајније активности и мере које Град Нови Сад спроводи у циљу побољшања квалитета ваздуха и  услова животног окружења у Граду Новом Саду. У парку би, на отвореном, кроз обилазак одређених делова парка, присутни  одслушали кратко предавање од стране стручног лица испред Покрајинског завода за заштиту природе  о значају овог заштићеног природног добра са акцентом на природне вредности и значај за човека који живи у урбаној средини.

Овој акцији ће се придружити и представници Радне групе „Зелена столица“ и волонтери заинтересованих удружења грађана, као представници цивилног сектора који активно спроводе активности у циљу унапређења стања животне средине, а који ће заједно са осталим учесницима очистити део простора на улазу у Каменички парк, како би дали добар пример да сваки појединац може допринети очувању и унапређењу заједничког животног окружења.

Место окупљања за све заинтересоване који желе да се прикључе вожњи је понедељак, 24. мај 2021. године, у 12 часова код улаза у Лимански парк, на углу Булевара ослобођења и Народног фронта.

Учесници ове акције ће се бициклима одвести до Каменичког парка и окупити на платоу испред дворца Марцибањи-Карачоњи, након чега ће се скупу обратити и дати изјаву за медије Чланица Градског већа Града Новог Сада, Мира Раденовић, као и представник Радне групе „Зелена столица“, Ивана Гојковић.

Како би се догађај одржао по принципима одрживости и нултог загађења, а у циљу промције здравог начина живота, за послужење ће присутнима бити понуђене органски узгајане јабуке.

АГЕНДУ можете преузети ОВДЕ.