ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ

23/04/2021

Сваке године, 22. априла, обележава се Међународни дан планете Земље како би се скренула пажња на значај очувања природе и спречавања негативних последица људских активности на животну средину.

Тим поводом, данас је одржана on-line конференција „Животна средина - Дан планете земље“, којој су присуствовали чланица Градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност Мира Раденовић, представници Градске управе за заштиту животне средине, и у име цивилног сектора представници радне групе „Зелена столица“ .

Теме о којима се говорило на конференцији су: план израде Зелене агенде Града, као и досадашње, тренутне и будуће активности радне групе „Зелене столице“. Основна идеја и намера рада кроз механизам поменуте радне групе је да се континуирано унапређује сарадња цивилног сектора и доносиоца одлука кроз повећано учешће јавности у доношењу одлука, како би се савладали многобројни изазови приликом креирања јавних политика у области заштите животне средине.

Имајући у виду да удружења грађана представљају важну спону између локалне самоуправе и цивилног друштва, радна група „Зелена столица“ је на сајту www.zelenastolica.com покренула иницијативу у виду анкете о капацитетима невладиних организација на територији Града Новом Сада. Циљ је оснаживање самих организација и умрежавање истих зарад успостављања сарадње и проналаска заједничких решења за проблеме у области заштите животне средине, као и подизање квалитета живота свих суграђана.

Дан планете Земље је први пут установљен 22. априла 1970. године, како би се нагласила потреба за очувањем природних ресурса Планете. Данас овај дан обележава 190 земаља широм света са циљем да се ојача свест свих генерација према животној средини и заштити природе.