"Продужимо живот јелкама"

03/02/2021

Чланица Градског већа за имовину и имовинско-правне послове, заштиту животне средине, одрживи развој и енергетску ефикасност Мира Раденовић, директор ЈКП „Градско зеленило“ Милош Егић, представници Градске управе за заштиту животне средине и представници Покрета горана Новог Сада су у оквиру кампање „Продужимо живот јелкама“, присуствовали садњи јелки у Дечијем селу.

У оквиру Пројекта "Продужимо живот јелкама", за предстојеће божићне и новогодишње празнике, планирано је да се основним школама на територији Града Новог Сада и вртићима Предшколске установе "Радосно детињство", Дечијој болници у Новом Саду, Дому за децу и омладину ометену у развоју у Ветернику, СОС Дечијем селу у Сремској Каменици "Др Милорад Павловић", Клиничком центру Војводине, Геронтолошком центру Нови Сад, Клиници за гинекологију и акушерство, Црвеном крсту, Свратишту за децу и младе и другим установама на територији Града Новог Сада.

Током кампање, коју су водили Градска управа за заштиту животне средине, ЈКП „Градско зеленило“ и Покрет горана Новог Сада, са циљем да се јелке заштите од бесправне сече пред божићне и новогодишње празнике, укупно је поклоњено 200 јелки. Након божићних и новогодишњих празника јелке са бусеном су посађене на одговарајућим локацијама у организацији ЈКП "Градско зеленило" Нови Сад  и у сарадњи са стручним надзором над реализацијом пројекта Градском управом за грађевинско земљиште и инвестиције a са циљем поправљањa квалитета животне средине на микролокалитетима у којима најчешће бораве деца и осетљиве групе грађана Новог Сада.

Градска управа за заштиту животне средине је свакој образовној установи са подручја Града поклонила јелку са бусеном, дистрибуцију је вршило ЈКП „Градско зеленило”, а Покрет горана је реализовао виртуелну „Малу школу аранжирања цвећа“ - обуку о изради новогодишњих аранжмана и еколошких украса за јелку, као и такмичење у кићењу јелки свих пријављених школа. Сваки учесник програма добио је промотивни и едукативни материјал, а најуспешније екипе и њихови учитељи имаће прилику да похађају камп “Еко пустоловина у Сремским Карловцима” током пролећа ове године, како би обогатили своја знања о заштити природе кроз дружење са вршњацима. Циљ ове акције, поред озељењавања и очувања животне средине јесте и то да се подигне свест грађана, нарочито деце да не треба сећи дрвеће, него га неговати и пустити да расте.

Директор Дечијег села Мирко Јанкелић доделио је захвалнице учесницима кампање због успешне сарадње на пројекту и рекао да је заједнички труд веома важан при планском озелењавању и уређењу окружења, како би се деци побољшао квалитет боравка у Дечијем селу.