Оцена здравствене безбедности неких воћних врста и грожђа на основу остатака пестицида и тешких метала
Носилац пројекта: Пољопривредни факултет у Новом Саду
Прекомерна и неодговарајућа примена пестицида у заштити воћа и винове лозе, може довести до појаве већих количина остатака, које ако прелазе прихватљив дневни унос могу представљати проблем за здравље људи. Прекомерна употреба пестицида неповољно утиче на корисне организме и доводи до контаминације животне средине, нарочито земљишта и воде. Пројекат је обухватао прикупљање вишања и трешања на новосадским пијацама током маја и јуна. Узорци јабука су прикупљени у периоду септембар-октобар, а потичу из конвенционалне, контролисане и органске производње. Узорци грожђа су су прикупљени на новосадским пијацама током септембра из конвенционалне и органске производње.
Од испитаних органофосфорних пестицида, присуство инсектицида диметоата утврђено је у 4 анализирана узорка јабука, 2 узорка грожђа, 3 узорка вишања и 2 узорка трешања, сви из конвенционалне производње, а његов садржај није прелазио МДК. Ни у једном узорку воћа није утврђено присусатво инсектицида карбамата. Утврђено је присуство циперметрина у 4 узорка јабука, 2 узорка грожђа и по 2 узорка вишања и трешања, док је присуство делтаметрина испод МДК утврђено у 5 узорака јабука, 3 узорка грожђа, 1 узорку вишања и 2 узорка трешања.
Резултати су показали да су у свим узорцима воћа установљене количине кадмијума и олова биле ниже од максимално дозвољених.