OCHRA-NS/ОХРАТОКСИН У ЗРНАСТОЈ ХРАНИ У МАЛОПРОДАЈНИМ ОБЈЕКТИМА НОВОГ САДА: ПРОЦЕНА РИЗИКА ПО ЗДРАВЉЕ
Носилац пројекта: Институт за јавно здравље Војводине Нови Сад
Охратоксин А је нефротоксин с могућим канцерогеним деловањем; који се доводи у везу са развојем балканске ендемске нефропатије. Главни продуценти охратоксина А су плесни Aspergillus ochraceus и Penicillium verrucosum које често контаминирају ускладиштене житарице.
Циљ Пројекта је био да се провери присуство охратоксина А у зрнастој храни у малопродајним објекатима «здраве хране» у Новом Саду као и да се процени утицај на здравље изложених особа. Узорковано је и лабораторијски испитано присуство плесни и квасаца као и садржај охратоксина A у укупно 154 узорака: 82 узорка жита за доручак, 21 узорак специјалних врста брашна и 51 узорак зрневља. Прикупљени су подаци о потрошњи одређених производа зрнасте хране на одабраном узорку потрошача у Граду Новом Саду и процењен је ризик за здравље. Присуство плесни је утврђено код у 75,97% контролисаних узорака, и то: у 64.63% узорака житарица за доручак, у 90,48% узорака брашна, у 90,48% контролисаних узорака конвенционално гајеног зрнавља и 90% органски гајеног зрневља. Сви испитани узорци су били негативни на присуство квасаца.
Kонтрола садржаја ОТА показала је присуство ОТА у укупно 16,9% контролисаних узорака, и то: 11,0% узорака је имало садржај ОТА испод лимита квантификације, 2,6% узорака је садржало ОТА у толерантној количини, док је у 3,2% узорака садржај ОТА био већи од законски дозвољеног максимума. У групи житарица за доручак присуство ОТА утврђено је у 20,7% контролисаних узорака, од чега је 7,2% узорака са садржајем ОТА преко лимита квантификације (половина је прелазила максимално дозвољени садржај). Резултати указују да додатак сувог воћа, језграстог воћа и цимета доприноси повећању концентрације ОТА у производима. У групи контролисаних узорака брашна, присуство ОТА је детектовано у једној трећини узорака, са садржајем ОТА изнад лимита квантификације утврђеним у 9,5% узорака, од чега је половина прелазила максимално дозвољени садржај. У групи узорака зрневља, у подгрупи узорака из органске производње нису нађени позитивни узорци у погледу присуства ОТА, док је од укупно 21 узорка из конвенционалне производње ОТА детектован у 2 узорка. У једном узорку целог зрна пиринча утврђено је 32.5±2.4mg OTA /kg, што је знатно изнад максимално дозвољене концентрације. У готово три четвртине (73,1%) анализираних узорака у којима је детектовано присуство охратоксина А и налаз плесни био позитиван.
Анкетним истраживањем о потрошњи одређених намирница зрнасте хране обухваћена су 53 потрошача у два малопродајна објекта у Новом Саду. Од три контролисане групе намирница, потрошачи обухваћени истраживањем подједнако учестало (60,4%) купују намирнице из групе житарица за доручак и из групе зрневља.
Једна трећина (34,4%) анкетираних потрошача свакодневно или сваки други дан конзумира поједине намирнице из групе житарица за доручак, најчешће у количини од 50-100g. Намирнице из групе зрневља потрошачи у највећем проценту (37,5%) употребљавају једном недељно. Са просечном концентрацијом ОТА у узорцима житарица за доручак од 0,34 μg/kg, свакодневно конзумирање намирница из ове групе у току седам дана у количини од 50 g/дан, односно 100g/дан, би могло да допринесе прихватљивом недељном уносу овог микотоксина са 1,4 до 2,8% (рачунато на особу телесне масе од 70kg). Уколико би деца свакодневно конзумирала до 50g ових намирница, укупан недељни унос ОТА износио би 5% прихвaтљивог недељног уноса (рачунато на телесну масу детета од 20kg).
Mаксимална утврђена концентрaција ОТА у једној од намирница из групе житарица за доручак износила је 9,92 μg/kg. Свакодневни унос 50g, односно 100g ове намирнице допринео би укупном недељном уносу ОТА са 40%, односно 80% за одраслу особу. Уколико би деца свакодневно конзумирaла 50g ове намирнице, укупан недељни унос ОТА износио би 140% прихватљивог недељног уноса, што указује да постоји ризик по здрaвље.
Наведени резултати указују да је релативно велики број контролисаних узорака (76%) у малопродајним објектима у Новом Саду био контаминиран плеснима, што указује на постојање ризика за продукцију микотоксина у намирницама. Сваки шести контролисани узорак је био контаминиран охратоксином А, а релативно мали проценат контролисаних намирница (3,2%) је садржао ОТА изнад максимално допуштених концентрација. Свакодневно конзумирање уобичајених количина намирница са високим концентрацијама ОТА може да представља ризик по здравље, нарочито деце.