Програмске активности

"Одређивање концентрација тешких метала у узорцима поврћа произведеног у околини Новог Сада"

Носилац Пројекта: Пољопривредни факултет-Департман за ратарство и повртарство

 

Тешки метали, иако су у малим количинама есенцијални у људској исхрани као што су олово, кадмијум, бакар, и цинк, ако су присутни у већим количинама у људском окружењу и у исхрани, представљају озбиљне хемијске загађиваче. Зато је веома битно да се производи који се конзумирају у свежем стању, редовно анализирају како бисмо били сигурни да концентрација непожељних тешких метала није виша од прописаних стандарда. Посебно треба обратити пажњу на олово и кадмијум јер се убрајају у најпрострањеније тешке метале високе токсичности.

Циљ Пројекта је био да се утврди концентрација Cu, Zn, Pb и Cd у узорцима свежег поврћа произведеног у околини Новог Сада. Узорци свежег поврћа су узети током септембра 2010. године од произвођача из Бачког Петровца, Бачког Петровог Села, Бегача, Будисаве, Чуруга, Ердевика, Гложана, Госпођинаца, Деспотова, Куле, Лалића, Мошорина и Великих Радинаца.

Анализирано је 103 узорка 16 различитих врста поврћа: белог и црног лука, цвекле, мркве, першуна, паштрнака, роткве, салате, тиквица, плавог патлиџана, карфиола, краставца, кромпира, купуса, паприке и парадајза. Концентрација Cu, Zn, Pb и Cd је одређена у биљним деловима који се користе у исхрани, методом атомске апсорпционе спектрофотометрије.

Концентрација Cd је била изнад прописане у 2,9% узорака, што је мање у односу на 2009. годину.

У целини, установљено је да је у односу на концентрацију Cu, Zn, Pb и Cd анализирано поврће произведено 2010. године у околини Новог Сада одговарајућег квалитета. Поштовањем правила добре пољопривредне праксе и сталном контролом квалитета производа контаминација овим елементима може да се сведе на минималну и спорадичну и сасвим избегне.