Дан планете Земље

24/03/2016

Дан планете Земље први пут је обележен 22. априла 1970. године када су организовани први масовни протести за заштиту животне средине

Од тада се на овај дан сваке године, широм Планете, организују разноврсне активности са јединственим циљем да се кроз акције дотакну светски проблеми заштите животне средине и да се целе заједнице и појединци посвете својим локалним проблемима.

Овогодишњи дан планете Земље се обележава под слоганом: “Зелени градови”.

У Новом Саду Дан планете Земље обележен је испред Завода за здравствену заштиту здравља студената манифестацијом под слоганом “Смањи свој еколошки отисак''.

Члан Градског већа задужен за комуналне делатности проф. др Никола Ћировић том приликом је истакао  да су овакве активности начин да се утиче на свест грађана и промену њиховог односа према планети на којој живе.  Суштина је у томе да ми треба да се мењамо, јер су чиста вода, ваздух и  земља претпоставке које утичу на здрав живот – рекао је Ћировић. – Градска власт покушава да да допринос очувању животне средине организујући комуналну делатност тако да се негативни утицаји сведу на најмању меру. Пре свега се то огледа у јавној хигијени, настојању да се што више површина у Новом Саду озелени, а град је носилац и  једне од највећих инвестиција у Србији која се односи на производњу здраве и чисте воде.

Директор  Завода за здравствену заштиту студената проф. др Веселин Дицков је подсетио да је Нови Сад у групи од две стотине градова на свету који обележавају овај дан, али је и нагласио да на планету Земљу не трeба да мислимо само 22. априла, него целокупно наше живљење и битисање треба усмерити на спречавање загађења земље, воде и ваздуха како би унапредили и здравствено стање становништва града у ком живимо.

На манифестацији  “Смањи свој еколошки отисак'' је учествовала и Градска управа за заштиту животе. На штанду Градске управе презентован је флајер о активностима Управе и часопис ''Окрени нови лист 5'' где се могу пронаћи интересантни текстови о органској производњи и органској храни.