28. септембар, Међународни дан права јавности да зна

30/09/2019

27.9.2019. у Београду је, традиционално 14. пут, одржан скуп посвећен обележавању Међународног дана права јавности да зна, 28. септембар. Скуп је одржан у организацији Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и у сарадњи са Мисијом ОЕБС у Србији, Коалицијом за слободу приступа информацијама, Удружењем новинара Србије и Независним удружењем новинара Србије, уз учешће представника медија, удружења грађана, органа власти као и чланова дипломатског кора.

Скупу су се обратили: Милан Мариновић, повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, њ.е. Сем Фабрици, шеф делегације Европске уније у Србији, њ.е. Амбасадор Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС у Србији и Тобиас Флесенкемпер, шеф Мисије Савета Европе у Београду.
На скупу је представљена публикација „VIII – Слободан приступ информацијама – Ставови и мишљења Повереника“.
Повереник је у свом обраћању истакао да постоје људи који раде у органима и организацијама и који дају значајан допринос афирмацији јавности да зна и којима је за то потребно одати признање.
У категорији локалних органа јавне власти признање је добила Градска управа за заштиту животне средине, Нови Сад.
Остала признања додељена су:
- У категорији републичких органа – Повереник за заштиту равноправности;
- У категорији правосудних органа – Основно јавно тужилаштво у Обрреновцу;
- За најбољи информатор о раду – Мимистарство државне управе и локалне самоуправе.
Повереник је истакао да је Комисија приликом избора органа јавне власти који су се истакли у афирмисању права јавности на слободан приступ информацијама од јавног значаја посебно имала у виду:
однос органа јавне власти према спровођењу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и извршавање обавеза које из њега проистичу; поступање органа јавне власти по захтевима за слободан приступ информацијама од јавног значаја, као и вршење других активности које су од значаја за поштовање права на приступ информацијама и транспарентност у раду органа.