100% јелка - јелка са бусеном

24/03/2016

Новогодишњим и Божићним празницима претходи сеча четинарских стабала. Поред редовне сече, јавља се бесправна и често неконтролисана сеча стабала која доводи до деградације шуме, смањење биолошког диверзитета и назадовање одрживог коришћење шума.

„100% јелка - јелка са бусеном“ је дугогодишња акција којом се грађани Новог Сада и околине подстичу и едукују помоћу пропагадног материјала да се одлуче за куповину јелке са бусеном, а реализује се у сарадњи са Градском управом за заштиту животне средине и ЈКП „Градско зеленило“ Нови Сад.
Централна манифестација јавног кићења јелки и свечана подела јелки школама се одржала у холу на 1. спрату СПЦ "Војводина". У оквиру манифестације такмичила су се деца из свих основних школа са територије Града Новог Сада у кићењу јелки са бусеном природним украсима која су сама направила и при томе показала вештине које су претходно научили током похађања радионица “Мала школа аранжирања цвећа”.
У оквиру Пројекта "Продужимо живот јелкама", за предстојеће божићне и новогодишње празнике, планирано је да се основним школама на територији Града Новог Сада и вртићима Предшколске установе "Радосно детињство", Дечијој болници у Новом Саду, Дому за децу и омладину ометену у развоју у Ветернику, СОС Дечијем селу у Сремској Каменици "Др Милорад Павловић", Клиничком центру Војводине,  Геронтолошком центру Нови Сад, поделе јелке са бусеном које ће послужити за кићење. Након божићних и новогодишњих празника ове јелке би се  посадиле у двориштима наведених установа и тако дао допринос поправљању квалитета животне средине на микролокалитетима у којима најчешће бораве деца.