Други интернационалном сусрет у оквиру пројекта Интербалканскa мрежа локалних власти у области животне средине (ELAIN - Enviromental Local Authorities Interbalkan Network)

24/03/2016

Град Нови Сад и Асоцијација за заштиту животне средине Града Атине и Пиреја, потписали су 29. маја 2013. године Меморандум о разумевању о међубалканској сарадњи у област заштите животне средине.

Први резултат ове сарадње огледа се у заједничкој реализацији пројекта ''Интербалканска мрежа локалних власти у области животне средине'' (ELAIN-Enviromental Local Authorities Interbalkan Network), који има за циљ индентификовање изазова у области заштите животне средине и проналажење најбољег решења за локалне еколошке проблеме. Поред Града Новог Сада, у реализацији овог пројекта учествује још седам градова партнера: Атина (PESYDAP), Ниш, Софија, Источно Сарајево, Бијељина, Ријека и Тирана.

Други интернационални сусрет у оквиру овог Пројекта одржан је од 03. - 06. новембра 2014. године у Бијељини, Република Српска, а Град Нови Сад представљали су: Јања Ћулум Лукач, помоћник начелника Градске управе за заштиту животне средине, Василије Јовановић, из ЈКП ''Градско зеленило'' Нови Сад и Дубравка Тубин Ранитовић, из ЈКП ''Зоохигијена и ветерина'' Нови Сад, као представници јавног сектора, Ељенка Ожват, Удружење грађана ''Еко смер'' и Марија Живановић, НВО ''Центар за еколошка истраживања и развој'' као представници цивилног друштва и Јадранка Марчок, новинар часописа ''Еко лист'' и Александра Брзак, уредник еколошке стране листа ''Дневник'', као представници медија. Више фотографија можете погледати овде.

Током првог радног дана, градови су презентовали проблеме и изазове у области заштите животне средине са којима су градови - учесници на Пројекту суочени.

Презентацију испред Града Новог Сада одржао је Василије Јовановић из ЈКП ''Градско зеленило'' Нови Сад, који је том приликом оквирно представио ''Програм заштите животне средине Града Новог Сада''.

Резултат досадашњег рада на Програму је: урађена ситуациона анализа стања животне средине на територији Града Новог Сада, индентификовани проблеми у области заштите животне средине са којима се Град суочава и издефинисани општи и специфични циљеви за решавање проблема.

Коначна верзија Програма треба да обједини све значајне проблеме заштите животне средине, олакша планирање и њихово решавање, а такође буде и полазна тачка за проналажење начина финансирања, односно, могућности конкурисања за средства из фондова ЕУ.

Наведени Програм се реализује у оквиру Пројекта ''ЕU Exchange 4’’, који финансира Европска унија, а спроводи га Стална конференција градова и општина.

Другог радног дана организован је обилазак Регионалне ''Еко-депоније'' у Бијељини, као и Еко-центра ''Језеро'' и обале реке Дрине, локалитета који су у недавним поплавама били поплављени.

Планирани завршетак Пројекта је у априлу 2015. године, када ће се одржати трећи интернационални сусрет у  главном граду Грчке - Атини.