''Обновљиви извори енергије'' , Фрајбург

24/03/2016

Учешће представника Градске управе за заштиту животне средине на студијском путовању ''Обновљиви извори енергије'' у Немачкој, у оквиру пројекта ЕУ Програма прекограничне сарадње Хрватска -Србија ''Обновљива енергија у градовима'' који финансира ЕУ

Семинар о демонстрационим објектима са нултом потрошњом енергије у Немачкој

Студијски боравак у Немачкој у граду Фрајбургу реализован је у периоду од 1. до 4. јула 2014. године уз учешће представника Канцеларије за локални економски развој Града Новог Сада, Агенције за енергетику Града Новог Сада, Градске управе за заштиту животне средине Града Новог Сада, професора Електротехничке школе ''Михајло Пупин'' из Новог Сада и стручног консултанта за пројекат. Укупно девет учесника.

Првог дана боравка, 3. јула 2014. године, стручни водич Астрид Мајер одржала је презентацију на тему ''Климатска политика града Фрајбурга - Обновљиви извори енергије у региону - Енергетски ефикасне зграде и реновирање''. У току излагања су приказане врсте извора обновљиве енергије: производња биогаса из биомасе, комбиноване електране, регионални ветро паркови, соларне инсталације на крововима, енергетски стандарди у грађевинарству. Према подацима из 2011. године број радних места у областима нових енергија износио је 381.600 запослених.

Након презентације посетили смо Еко-насеље Ваубан које је изграђено према концепту Low energy housing standard. Насеље са састоји од 59 енергетски ефикасних стабених објеката чија потрошња енергије за грејање је смањена на минимум и износи 65 -55 kWh/m2/год. Објекти који се зову passive-house имају потрошњу енергије од 15 kWh/m2/год. Емисија угљеник диоксида у животну средину оваквих објеката је смањена за 80%. Ово је постигнуто кроз ефикасну изолацију и дихтовање, вентилацију са рекуперацијом топлоте и великим крововима са фотонапонским панелима. Животни простор куће је орјентисан на југ, ка Сунцу, прозори су троструко застакљени, енергетски ефикасна фасада од дрвета.

Такође имали смо прилике да видимо и објекте грађене по концепту PlusEnergy стандарду, који производе више енергије него што троше у унутрашњости, погодано за канцеларије и пословне зграде. Овакви објекти имају и кровне вртове.

У поподневним часовима посетили смо Солар Инфо Центар, пословну зграду на 1400 м2, где се налазе компаније које се баве новим енергијама и заштитом животне средине: израдом планова енергетске ефикасности, развојем технологија, управњањем и израдом софтвера, информационим технологијама и обуком. На једном месту могу се добити информације и савети о коришћењу нових енергија, енергеткој ефикасности и актуелним технологијама које штите животну средину.

У наставку посетили смо тренинг центар за будуће стручњаке који ће се бавити увођењем енергетске ефикасности у зграде и соларно постројење за производњу и складиштење водоника - гориво будућности.

Следећег дана у преподневним часовима, посетили смо Гимназију ''Теодор Хојс'' која је грађена 1970-те године, на 10.000 квм са 1200 ученика, која се у потпуности реновира према стандардима за енергетску ефикасност, финансирано од стране града Фрајбурга.

Концепт енергетски аутономних насеља и градова са смањеном емисијом угљен диоксида остварује се пре свега кроз одрживо урбано планирање, одрживу архитектуру, соларне инсталације, еколошки превоз, уз коришћење домаћих обновљивих извора енергије.

Циљ града Фрајбурга је смањење угљен диоксида за 50% до 2030. године у односу на 1990-те године.